4 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

  • admin
  • 03 Μαρτίου, 2023
  • Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας και συνίσταται σε μια παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη, τη διαχείριση και τη φροντίδα της παχυσαρκίας.

Η τελευταία αυξάνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αποτελούν πρόκληση λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτή και τον ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία ενός ατόμου.

Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα στη μείωση της παχυσαρκίας και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, αλλά και παράλληλα υπενθύμιση ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν το νούμερο των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία στο 1 δισεκατομμύριο. Μάλιστα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού τους έως το 2035.  Άρα, δε μένει χρόνος και πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Όπως ειπώθηκε ήδη, η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας είναι ταυτόχρονα μία ακόμη σημαντική ευκαιρία ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης των προκλήσεων της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε όσους πλήττονται από την παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο.

Η παχυσαρκία, που ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους που οδηγεί σε υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 ή περισσότερο, συνδέεται με διάφορα σοβαρά, χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένες μορφές καρκίνου. Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία, αφήνοντας πολλά άτομα να παλεύουν με αισθήματα ντροπής και στιγματισμού γύρω από το βάρος τους.

Αυτή η αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία και οι συναφείς ασθένειες καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρη τη σημασία της παχυσαρκίας και της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας. Έτσι, οργανισμοί και άτομα ενώνονται για να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση, να αποστιγματίσουν την παχυσαρκία και να υποστηρίξουν την αλλαγή.

Μαζί τους ενώνει και η ΕΜΕΔΕ τη δική της φωνή, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα βαθύτερα αίτια της παχυσαρκίας, να αυξήσουν τις γνώσεις για την ασθένεια, να καταπολεμήσουν το στίγμα του βάρους, να θέσουν στο προσκήνιο τις φωνές των ανθρώπων με ζωντανή εμπειρία και να δράσουν για τη βελτίωση της κατανόησης, της πρόληψης και της θεραπείας της παχυσαρκίας στον κόσμο.

Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη, πολύπλοκη & χρόνια νόσος. Τα αίτια είναι τόσο γενετικά όσο και περιβαλλοντικά. Για την αντιμετώπισή της το βέβαιο είναι ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπει η ίδια η παχυσαρκία, όχι τα άτομα που ζουν και επηρεάζονται από αυτή. Η δυσκολία της απώλειας και διατήρησης βάρους δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με έλλειψη θέλησης και αυτοπειθαρχίας. Το στερεότυπο που αφορά στο στίγμα της παχυσαρκίας επιβαρύνει τα άτομα με παχυσαρκία και αποτελεί τελικά τροχοπέδη στην ορθή αντιμετώπισή της.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας θα επικεντρωθεί στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης του στίγματος του βάρους και στην προώθηση ενός περιβάλλοντος υποστήριξης και αποδοχής με βασικό μήνυμα “Αλλάζοντας προοπτικές: Ας μιλήσουμε για την παχυσαρκία”.

elEL