Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

  • admin
  • 08 Μαρτίου, 2024
  • Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η 4 Μαρτίου, καθιερωμένη πλέον ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη προσέγγιση όσων εμπλέκονται στην υγειονομική περίθαλψη, τις πολιτικές υγείες και φυσικά των ανθρώπων που ζουν με παχυσαρκία και επιθυμούν να ευαισθητοποιήσουν για την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της.

Πρωταρχικός στόχος της καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας είναι να αυξηθεί η γνώση και η κατανόηση της ανάγκης για δράση τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να υποστηρίξει τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να διαχειριστούν το βάρος τους και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Η παχυσαρκία, δηλαδή η υπερβολική συσσώρευση λίπους με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 kg/m2 ή περισσότερο, συνδέεται με διάφορα σοβαρά, χρόνια νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο ορισμένες μορφές καρκίνου, ορμονικές διαταραχές και παθήσεις άλλων ζωτικών οργάνων. Επιπλέον των επιπτώσεων στη σωματική υγεία, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι βλαπτική για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία, αφήνοντας πολλά άτομα να παλεύουν με αισθήματα ντροπής και στιγματισμού γύρω από το βάρος τους.

Είναι κρίσιμο όχι μόνο να αναγνωρίσουμε ότι η παχυσαρκία είναι η ίδια μια σοβαρή ασθένεια, αλλά και να εξετάσουμε τους παράγοντες κινδύνου και άλλες ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία. Συχνά υποτιμάται η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και άλλων θεμάτων υγείας, ιδίως της ψυχικής υγείας. Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την αφήγηση για να μειώσουμε το στίγμα και την ενοχοποίηση-στίγμα που συνδέεται με την παχυσαρκία και να διασφαλίσουμε την υποστήριξη των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με παχυσαρκία το 2035, επηρεάζοντας 1 στους 4 ανθρώπους, ενώ η παιδική παχυσαρκία θα διπλασιαστεί από το 2020 έως το 2035

Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη αλληλεπίδραση διαφορετικών παραγόντων, για διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Μια καθολική στρατηγική για κάθε άτομο δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει τη λύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση.

Συνεπώς μας δίνεται την αφορμή και η ευκαιρία να εξετάσουμε τον κόσμο μας και τι δημιουργεί ένα παχυσαρκιογόνο περιβάλλον. Η υγεία διαμορφώνεται από τον κόσμο που μας περιβάλλει και ένα υγιές περιβάλλον εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων: τη σταθερότητα του κλίματος, τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας για κατανάλωση και τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται στην αγορά. Για να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να δράσουμε, δημιουργώντας υγιή και βιώσιμα περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας είναι ταυτόχρονα μία ακόμη σημαντική ευκαιρία ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης των προκλήσεων της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε όσους πλήττονται από την παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΜΕΔΕ συμμετέχει ενεργά και υπογραμμίζει τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας μέσα από κάθε έκφανση των δράσεων της. Με ποικίλους τρόπους διαρκώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα βαθύτερα αίτια της παχυσαρκίας, να αυξήσουν τις γνώσεις για την παχυσαρκία, να καταπολεμήσουν το στίγμα του βάρους, να θέσουν στο προσκήνιο τις φωνές των ανθρώπων με ζωντανή εμπειρία και να δράσουν για τη βελτίωση της κατανόησης, της πρόληψης και της θεραπείας της παχυσαρκίας στον κόσμο.

“Μπορούμε όλοι μαζί να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε μια πιο ευτυχισμένη, υγιή και μακροχρόνια ζωή για όλους”

 

elEL