Μπορεί η διατροφή να αποτελέσει ασπίδα έναντι της COVID-19;

  • admin
  • 30 Αυγούστου, 2022
  • Δεν υπάρχουν Σχόλια

Είναι ευρέως γνωστό ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και λειτουργεί ως ασπίδα για διάφορα νοσήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί όμως αντίστοιχα να μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ήρθε να δώσει η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη, η ZOE COVID Study, σε περίπου 600.000 συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες όσων συμμετείχαν, βρέθηκε μία συσχέτιση ανάμεσα τις  διατροφικές επιλογές που έκαναν και την πιθανότητα να εκδηλώσουν CΟVID-19.

Οι ερευνητές από το Harvard Medical School και το King’s College London βρήκαν ότι κλειδί στα αποτελέσματα τους ήταν η ποιότητα της διατροφής. Συγκεκριμένα είδαν ότι όσοι είχαν μία πιο υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα,  εμφάνισαν 10% χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν με COVID-19 και μάλιστα, εφόσον αυτό συνέβαινε, 40% χαμηλότερη πιθανότητα η νόσηση να είναι βαριά και να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, σε σύγκριση πάντα με όσους έκαναν πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Κατά συνέπεια, εκτός από τα μέτρα προστασίας όπως οι εμβολιασμοί, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η προσωπική υγιεινή, πλέον φαίνεται ότι και η διατροφή έρχεται να συμπληρώσει τα μέσα που έχουμε προκειμένου να προστατευτούμε έναντι του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα  ενδείκνυται η αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ραφιναρισμένων δημητριακών και ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Παράλληλα,  η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας  επιτυγχάνεται με την κατανάλωση:

  • 1) Λαχανικών, σε καθημερινή βάση, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • 2) Φρούτων, ιδανικά σε ποικιλία και εποχής, που προσφέρουν φυτικές ίνες & βιταμίνες
  • 3) Δημητριακών ολικής άλεσης, που προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • 4) Ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών που εκτός των Ω3 λιπαρών οξέων περιέχουν ιώδιο, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνες
  • 5) Οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, που είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών
  • 6) Ξηρών καρπών, που είναι πλούσιοι σε θρεπτικά λιπαρά και συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες
  • 7) Και τέλος τροφίμων που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης, όπως γιαούρτι & κεφίρ, που επιδρούν θετικά στο εντερικό μικροβίωμα.

Πηγή: Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study; https://gut.bmj.com/content/70/11/2096

elEL