Εστέρες κετονών & γήρανση: Η μελέτη ΒΙΚΕ

  • admin
  • 20 Φεβρουαρίου, 2023
  • Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η πιλοτική μελέτη BIKE (Buck Institute Ketone Ester) είναι η πρώτη δοκιμή στον κόσμο που εξετάζει τις επιδράσεις του συμπληρώματος κετονικών εστέρων στο πλαίσιο της γήρανσης. Το Buck Institute for Research on Aging, ένα ανεξάρτητο βιοϊατρικό ερευνητικό ινστιτούτο που ερευνά τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, ξεκίνησε την πρώτη του κλινική δοκιμή για τα παραπάνω συμπληρώματα σε ανθρώπους. Τριάντα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα λάβουν μέρος σε μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη 12 εβδομάδων για να διαπιστωθεί αν τα οφέλη των κετονικών εστέρων στη γήρανση που έχουν παρατηρηθεί σε ποντίκια μεταφράζονται στον άνθρωπο.

Ο επίκουρος καθηγητής Buck J. Newman, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής της μελέτης σημείωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που προωθούμε την επιστήμη αιχμής της γήρανσης προς την κλινική εφαρμογή”. Η προσπάθεια σηματοδοτεί την πρώτη μελέτη της συμπληρωματικής χορήγησης κετονικών σωμάτων σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και συνιστά παράλληλα σημαντική πρόοδο από μόνη της, αλλά είναι επίσης ένας σπόρος για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που θα επιταχύνουν την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της επιστήμης για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Η επιστήμη πίσω από τους κετονικούς εστέρες

Οι κετόνες είναι φυσικές ενώσεις που παράγονται στο ήπαρ και αποτελούν υποπροϊόν του μεταβολισμού των λιπών. Συνήθως υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητά τους στο αίμα ανά πάσα στιγμή. Οι κετόνες αυξάνονται όταν οι διαιτητικοί υδατάνθρακες είναι περιορισμένοι, αναγκάζοντας το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος αντί για αυτών για ενέργεια.  Διάφορες μορφές νηστείας και η δημοφιλής κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορούν να βάλουν τους ανθρώπους σε κέτωση. Και οι δύο έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της αντιστροφής του μεταβολικού συνδρόμου και της μείωσης της φλεγμονής. Η πρώτη κλινική χρήση της κετογονικής δίαιτας έγινε σε παιδιά που έπασχαν από επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα.

Οι κετογονικές δίαιτες έχουν μελετηθεί εκτενώς σε ποντίκια. Προηγούμενη έρευνα στο Buck έδειξε ότι η κετογονική δίαιτα βελτίωσε την υγεία και τη μνήμη σε γηράσκοντα ποντίκια. Αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη δίαιτα. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία σχετικά με την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λίπους και τον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων. Η λήψη ενός συμπληρώματος κετονικού εστέρα είναι ένας τρόπος ξεπεραστούν οι παραπάνω ανησυχίες, επειδή βάζει τους ανθρώπους σε κέτωση χωρίς να χρειάζεται να είναι σε περιοριστική δίαιτα. Αρκετές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και δοκιμάζουν τη χρήση των εστέρων κετονών σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και ελλείμματα μνήμης, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

H μελέτη των επιδράσεων του συμπληρώματος κετονών στη γήρανση είναι μια εντελώς νέα προσπάθεια. Ο Newman σπεύδει να επισημάνει ότι η δοκιμή δεν είναι μια ερευνητική φαρμακευτική μελέτη που θα περιλάμβανε την επιδίωξη χαρακτηρισμού από τον FDA ως θεραπεία για οποιαδήποτε ασθένεια. “Τα ευρήματα στο εργαστήριο υποδηλώνουν ότι τα κετονικά σώματα επηρεάζουν πολλές από τις οδούς που σχετίζονται με τη γήρανση και αυτή η έρευνα θα το επαληθεύσει αυτό στους ανθρώπους και θα θέσει τις βάσεις για τα επόμενα μεγάλα βήματα”.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ΒΙΚΕ αναμένονται από όλη την επιστημονική κοινότητα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή: https://www.buckinstitute.org/news/the-buck-institute-launches-first-human-clinical-trial/?fbclid=IwAR28PbNRGwCCoVqjXW-qNoBZAD5ZlQIki2CAeMFrJ3CBIQFjHb3x4FjUnsc

elEL